Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Warsztaty kulinarne w pizzerii Fiero

W dniu 21 października uczniowie klasy 2b w ramach integracji i realizacji innowacji " Zdrowie dla życia" wybrali się do pizzerii Fiero na warsztaty kulinarne, w trakcie których własnoręcznie przyrządzali  pizzę z ulubionymi składnikami. Mali kucharze rozkręcali ciasto i układali składniki, a pizzermani wypiekali dla nich tak przygotowane pizze. Zabawa była doskonała :). Dzieci poznały proces przygotowania ciasta oraz tajemny skład pizzy z Fiero. Poznały urządzenia ułatwiające pracę, wilka, dzierzę i piec. Zaskoczeni byli informacją, że pizza przygotowywana własnoręcznie z naturalnych składników jest jak najbardziej zdrowym pożywieniem, a nie jak głosi powszechna opinia fast foodem. Poznali historię pizzy, którą po raz pierwszy wypiekano w X wieku, w miejscowości Geata, gdzieś w połowie drogi między Rzymem a Neapolem. Gorąco jak przy piecu do pizzy robi się wokół tematu dopiero w XVI wieku, kiedy w Neapolu powszednieje płaski jak patelnia chleb obłożony ziołami, kawałkiem sera albo ryby, zwilżony oliwą lub smalcem. Mało wyrafinowana, raczej prosta potrawa miała swoich amatorów również wśród arystokratów. Raffaele Esposito, szef kuchni pizzerii Brandi przy via Toledo podsunął królowej Małgorzacie pod nos placek z sosem pomidorowym, mozzarellą i bazylią, królowa się zachwyciła. Tę pizzę, na cześć królowej, nazwano potem Margherita. Pizza ma też swoją historię w stanach Zjednoczonych.  Gennaro z Nowego Jorku w 1905 roku przeczuwał, że na pizzy zarobi krocie, bo placek piecze się jedynie 90 sekund, a jego składniki są niedrogie. Karmił więc nie tylko młodzież włoską – i każdą inną, tak samo wygłodniałą – lecz także Franka Sinatrę i Deana Martina. Ten ostatni śpiewał nawet piosenki o pizzy. Okazuje się jednak, że nikt nie robi jej tak dobrze jak neapolitańczycy, bo i oni mają do tego najlepsze narzędzia, pomidory, oliwę i mozzarellę.