Kolory na zdrowie
Klasa 3a realizując treści innowacji pedagogicznej "Zdrowie dla życia" systematycznie poszerza swoją wiedzę na temat zasad odżywiania i zdrowego stylu życia. Na ostatnich zajęciach dzieci dowiedziały się jak poszczególne kolory warzyw i owoców wpływają na nasz organizm: - żółty - wzmacnia odporność i poprawia wzrok, - pomarańczowy - źródło beta karotenu, działa antyrakowo, stymuluje produkcję kolagenu, - czerwony - wspomaga stawy, wzmacnia serce, reguluje ciśnienie krwi, - fioletowy - źródło antyoksydantów, wpływa na witalność, wspiera procesy trawienne, - zielony - wspomaga naturalny detoks, źródło antyoksydantów, obniża cholesterol, - biały - źródło naturalnych antybiotyków, działa antyrakowo i przeciwzapalnie. Po teorii przyszedł czas na praktykę - dzieci pracując zespołowo przygotowały pyszną sałatkę warzywną. Warto wspomnieć, że w realizację innowacyjnych zadań włączają się również rodzice.